Noin 2018 vuotta sitten syntyi maailmanhistorian ehdottomasti tärkein henkilö. Ja hän elää edelleenkin, elettyään maailman tärkeimmän ja merkityksellisimmän elämän ja kuoltuaan maailmanhistorian tärkeimmän kuoleman. Kristityt ovat viettäneet Jeesuksen syntymän, kuoleman ja ylösnousemisen ja taivaaseen siirtymisen muistojuhlia kautta aikojen. Hänestä oli satoja profetioita vuosisatoja ennen kuin hän edes syntyi – niin, aikaisimman niistä lausui Jumala itse ensimmäisten ihmisten langettua syntiin ja jouduttua pois paratiisista. Jeesus tulee myös tuomaan oikeudenmukaisuuden ja rauhan tähän maailmaan:

”Tulkaa ja katsokaa Herran töitä, hänen, joka tekee hämmästyttäviä tekoja maan päällä. Hän lopettaa sodat maan ääriä myöten. Hän särkee jousen, taittaa keihään ja polttaa sotavaunut tulessa. Laskekaa aseenne ja tietäkää, että minä olen Jumala, minä olen korkea kansojen keskellä, korkea maan päällä." Ps.46:10-11. ”Hän ratkaisee kansakuntien riidat, jakaa oikeutta monille kansoille. Miekat taotaan auran teriksi ja keihäät vesureiksi. Kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä ne enää opettele sotimaan.”Jes.2:4.

Näin tulee olemaan maan päällä – tähän eivät ihmiset ole pystyneet eivätkä tule pystymään. Tehtävä on liian vaikea ja ylivoimainen ihmisille, mutta ei Jumalalle. Maailman tulevaisuus on pitkällä tähtäimellä valoisa, ja niin nykyhetki ja tulevaisuus ovat valoisia niille, jotka uskovat Jumalaa.

Jeesuksen syntymän ajankohdasta on aikojen kuluessa ollut useita oletuksia, joiden nojalla raamatun kertomusten historiallisuutta on kyseenalaistettu. Tällä hetkellä voi painavin perustein olettaa, että , Jeesus syntyi syyskuun lopulla vuonna 2 ennen ajanlaskumme alkua, ja että Matteuksen ja Luukkaan evankeliumien joulukertomukset ovat historiallisesti luotettavia. Tähän suomalaiseen pimeyteen joulun yleinen ajankohta sopii kyllä paremmin kuin syyskuu.

Seurakunta on aina viettänyt joulua perinteiseen aikaan ja perinteisin tavoin, takertumatta epäolennaiseen. Joulu on lasten juhla, ja kyllä siihen juhlaan oli taas todella panostettu. Lahdessa aloitimme klo 14 joulupuurolla johon oli piilotettu kolme mantelia – löytäjät palkittiin -  ja ohjelma loppui klo 20. Tällä välillä oli joululauluja, lyhyitä puheita, joulunäytelmä – ei vain kuvaelma, vaan oikein näytelmä, jossa oli niin aasi kuin kamelikin; monipuolinen seisova pöytä kahteen kertaan, ulkoleikkejä, joulupukki ja lahja joka lapselle, lauluesityksiä, piiritanssia kuusen ympäri, kilpailuja, saunomista. Kymmenet lapset osallistuivat ja näyttivät nauttivan juhlasta, jonka hyväksi lukuisat nuoret ja vanhemmat olivat todella nähneet vaivaa.

Tahdomme toivottaa kaikille suomalaisille mahdollisimman hyvää joulua. Mitäpä jos avaisit raamatun hyllystä tai netistä ja katsoisit, voisiko vaikka Luukkaan evankeliumin toinen luku tuoda sinulle uusia ajatuksia Jumalalta ja ehkä herättää kysymyksiä.