Kristityt ovat kautta maailmaan reagoineet pandemian tuomiin kokoontumisrajoituksiin siirtymällä verkkoon eri tavoin. Tässä kerron meidän siirtymisestämme.

DKM-Suomi ry:n viimeinen iso tapahtuma oli osallistuminen pääseurakunnan, BCC:n, Norjassa maaliskuun 2020 toisena viikonloppuna 15. kerran järjestämään kansainväliseen naisten kokoontumiseen. Järjestäminen voitiin toteutettaa kunnanylilääkärin ja Norjan Kansanterveyslaitoksen harkinnan ja ohjeiden mukaisesti. Tällä kertaa paikalle saapui 4400 osallistujaa. Kokoontuminen oli äärimmäisen onnistunut. Tämänkaltaisten kokoontumisten tulevaisuus oli jo tuolloin vähintään epävarma. Seuraavana oli vuorossa nuorten harraste- ja Raamattukokoontuminen neljän viikon kuluttua, ja BCC:n iso pääsiäiskokoontuminen viiden viikon kuluttua. Valmistelut tavanomaisesti toteutettaviin tapahtumiin olivat jo täydessä käynnissä.

Sitten pandemia muutti kaiken. Pääsiäiskonferenssi oli peruttu Norjassa viimeksi 1941, Saksan vallattua ja miehitettyä Norjan vuotta aikaisemmin. Kokoontumisrajoitukset jatkuivat vuoteen 1945. Nyt olimme siis äkisti ja yllättäin kokoontumisrajoitusten osalta samassa tilanteessa.

Pääsiäiskonferenssi peruttiin. Hetkeä myöhemmin tehtiin päätös: Pääsiäiskokoontuminen ja sitä edeltävä nuorisotapahtuma järjestetään sittenkin - virtuaalisesti, verkossa. Jälkimmäiseen oli aikaa kaksi viikkoa, edelliseen kolme viikkoa. Onneksi BCC:llä oli jo vuosia ollut oma TV-tuotantonsa, joka joutui nyt ottamaan suunnattoman ketteryyshaasteen.

Nuorisotapahtuma järjestettiin. Kokoukset olivat verkossa siten, että puhujat, nuorisoryhmät ja muusikot olivat kukin tahoillaan tai Brunstadilla studiossa - etäällä toisistaan niin maantieteellisesti kuin studioissakin. Harrastetoiminnot järjestettiin verkossa. Mm. noin 20 videoita tuotettiin ja tekstitettiin jopa kahdelletoista kielelle; aiheina tanssi, valokuvaus, käden taidot, ruuanvalmistus, media, liikunta. Kaikki tämä sovitettuna mahdolliseksi toteuttaa karanteenioloissa. Useista aiheista sai lähettää videon omasta toteutuksestaan takaisin BTV:lle. Tyytyväisyys tulokseen oli suurta: Me selviydymme, meillä on siihen kaikki tarvittavat resurssit!

Pääsiäiskokoontuminen järjestettiin jättimäisessä, pikavauhtia toteutetussa virtuaalistudiossa, jossa kaikki noin 10000 sisäänkirjautunutta näkyivät omana kuvanaan, monta kertaa perheineen,  jättiseinillä oman tervehdyksensä kanssa, ja saattoivat sieltä käsin päästä myös osallistumaan TV-ruudussa. Tavallisten kokousten ja nuorten kokousten lisäksi oli runsaasti toimintaa lapsiperheille. Pääsiäisaamuna laulettiin - kuten aina - tanskalaisen N.F.S Grundtvigin virsi vuodelta 1843 - “Pääsiäinen poistaa murheen, poistaa iäksi murheemme. Meille se antoi, elämän, valon. Elämän valon toi aamu se...”

BCC tulee jatkamaan suoria kokouslähetyksiä kolmesti viikossa, simultaanitulkattuna lukuisille kielille. Lisäksi yksi lastenlähetys lisää viikottain; tämä kaiken muun ohjelman ohella, jota kanavalla on ollut tarjolla jo vuosia. DKM:n paikallisseurakunnat kautta maailman ovat nyt valmistamassa omia studioitaan paikallisen tarjonnan järjestämiseksi sekä osallistumiseksi verkkoseurakunnan toimintaan.

Kuvat: https://bcc.no/ (COPYRIGHT 2020 BRUNSTAD CHRISTIAN CHURCH)

Edellinen julkaisu
Seuraava julkaisu